AngioJet trombektomija.JPG

На ВМА изведена прва AngioJet тромбектомија у плућима

16. 08. 2017

Прво механичко разлагање тромбова у плућима AngioJet системом изведено је на Војномедицинској академији код пацијента С.Ј. старости 43 године који се успешно опоравља. У интервенцији је учествовао тим лекара под руководством начелника Клинике за ургентну интерну медицину ВМА пуковника проф. др Слободана Обрадовића, начелника Одељења за интервентну васкуларну радиологију Института за радиологију ВМА ппук. др Синише Русовића и управника Клинике за ургентну пулмологију Института за плућне болести Војводине доц. др Јована Матијашевића.
Систем AngioJet који је сада први пут у Србији употребљен за уклањање тромбова у плућима омогућава да се млаз течности путем катетера под великом брзином убризга директно у тромб. На овај начин се тромб разлаже што потврђује скенерски налаз након интервенције.
Овладавањем овом методом захваљујући тимском раду и доброј сарадњи са Институтом за плућне болести Војводине, лекари Клинике за ургентну интерну медицину, Института за радиологију и Клинике за кардиохирургију ВМА заокружили су спектар савремених начина лечења плућне тромбоемболије и комплексности овог обољења.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас