Dan sestrinstva 2019.JPG

На ВМА обележен Светски дан сестринства

13. 05. 2019

Светски дан сестринства обележен је данас у Војномедицинској академији. Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци. мед. Угљеша Јовичић, заменик начелника Војномедицинске академије бригадни генерал проф. др Драган Динчић, запослени у тој војноздравственој установи и многобројни гости.
Честитајући празник медицинским сестрама, бригадни генерал Динчић је истакао да је реч о тешком и одговорном послу.
-Нашим сестрама, доброта, знање и храброст не недостају. Највећи број њих испуњава критеријуме оних најбољих, најпознатијих, као што је била Флоренс Најтингел, која је такође живела храбро, поносно и достојанствено - истакао је генерал Динчић, додајући да се зато са правом сећамо и ње као и многих других дивних медицинских техничара.
Главна сестра Војномедицинске академије Зорица Бекташ говорила је о важности професије којој припада.
-Медицинске сестре ВМА су дуги низ година биле пример високог професионализма на који су се угледале бројне друге здравствене установе и биле су утемељивачи модерног сестринства и холистичког приступа у лечењу и здравственој нези оболелих. Сестре ВМА осим знања и вештина поседују и веома изражену личну и професионалну одговорност, храброст, инвентивност и човекољубље, дајући немерљив допринос у лечењу и унапређењу здравља оболелих - истакла је главна сестра Бекташ.
Сваке године на ВМА традиционално се проглашава најбоља сестра која се према посебним критеријумима истакла у претходних годину дана. Ове године комисија за избор одлучила је да то буде главна сестра Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију ВМА Живка Ћерић.
Државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић уручио је плакету најбољој сестри и том приликом истакао  да ће Министарство одбране учинити све да побољша положај сестара у Србији,  додајући  да рад, труд и пожртвованост медицинских сестара могу да схвате само они који су у систему и окружењу заједно са њима.
У уметничком делу програма на овогодишњој свечаности поводом обележавања Светског дана сестринства наступили су припадници Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“.
Светски дан сестринства обележава се традиционално још од 1974. године 12. маја на дан када је рођена Флоренс Најтингејл, која се сматра оснивачем модерне медицинске праксе.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас