Na VMA održan prvi prenos ORL hirurgije uživo putem interneta (2).JPG

На ВМА одржан први пренос ОРЛ хирургије уживо путем интернета

05. 04. 2016

Акредитовани курс под називом "ОРЛ хирургија уживо - online" у организацији Клинике за оториноларингологију ВМА уз техничку софтверску подршку удружења MedApp из Београда, одржан је од 31. марта до 01. априла 2016. године на ВМА. По први пут у региону полазници су имали прилику да прате уживо путем интернета различите савремене хируршке технике из области оториноларингологије извођене у операционој сали ВМА.
У уводној речи начелник Клинике за оториноларингологију ВМА пук. асист. др Миланко Милојевић је навео да Клиника за ОРЛ ВМА следи богату традицију организовања иновативних и квалитетних курсева претходних генерација. Напоменуо је да је Клиника организовала први курс дисекције темпоралне кости у Србији 2004. године, а да су курсеви функционалне ендоскопске хирургије синуса - FESS једини курсеви тог типа у региону који се сада већ традиционално организују у овој установи. Прошле године, Клиника за оториноларингологију ВМА имала је част да угости проф. др Александра Хубера и проф. др Рудолфа Пробста из ОРЛ клинике Универзитетске болнице у Цириху, Швајцарска који су демонстрирали употребу савремених "smart" стапедијалних протеза за реституцију слуха код отосклерозе и које ће од ове године бити стандард за операције овог типа у ВМА.
Први дан курса био је посвећен предавањима о актуелним патолошким стањима из ове области, као и начинима њихове дијагностике и лечења. О отосклерози, парезама и парализама гласница говорили су пук. асист. др Миланко Милојевић и ппук. проф. др Ненад Балетић са Клинике за ОРЛ ВМА, док је о хроничном дакриоциститису излагао ппук. доц. др Мирко Ресан са Клинике за очне болести ВМА. Мајор др Угљеша Гргуревић са Клинике за ОРЛ ВМА уједно и организатор курса, одржао је предавање о едукацији путем интернета као најсавременијој методи учења на даљину које пружа импресивне могућности. Рекао је да је Клиника за ОРЛ ВМА организацијом оваквог курса у којем се по први пут у региону ОРЛ хирургија преноси уживо путем интернета, сигурно направила пионирски подухват и поставила нови стандард на пољу едукације. Захваљујући савременој технологији сви заинтересовани моћи ће да приступе едукативним програмима овог типа са различитих локација којих је све више у свету и неће имати потребе да путују у друге земље како би видели одређене процедуре чиме се остварују значајне многоструке уштеде.
Током другог дана курса, полазници су помоћу Big Blue Button софтвера за учење на даљину, а са MedApp Moodle едукативне платформе, имали прилику да прате уживо путем интернета четири операције из области оториноларингологије које су извођене у операционој сали ВМА. Поред укључивања на едукативну платформу аудио или видео линком, имали су могућност директне комуникације са оператером, постављања питања аудио линком или путем порука у реалном времену, могућност међусобне комуникације, као и комуникације са модераторима курса. Модератор курса био је проф. др Михаел Подвинец који је курсу приступио из Базела, а на питања путем порука одговарали су лекари Клинике за ОРЛ ВМА. Операције су извели лекари ВМА пук. асист. др Миланко Милојевић, ппук. др Милан Ердоглија, ппук. др Љубомир Павићевић, мајор др Далибор Стевановић и др Јелена Сотировић у сарадњи са Клиником за анестезиологију и интензивну терапију ВМА.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас