503.jpg

На ВМА успешно реимплантирана шака након трауматске повреде

25. 09. 2017

Реимплантација леве шаке са реанастомозом - успостављањем артеријске и венске циркулације код пацијента Н.М (28) након трауматске повреде која је укључила парцијалну ампутацију шаке у нивоу ручног зглоба, успешно је урађена на Војномедицинској академији. Пацијент је у добром стању и опоравља се на Клиници за пластичну хирургију и опекотине ВМА.
Мултидисциплинарни хируршки тим ВМА који је учествовао у оперативном лечењу пацијента предводили су мајор др Никола Остојић из Клинике за пластичну хирургију и опекотине, пук. доц. др Иван Марјановић из Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију, ппук. др Саша Мунитлак из Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију и др Јасмина Ивић, лекар на специјализацији из пластичне хирургије.
Седмочасовни компликовани хируршки захват обухватио је реконструкцију артеријских и венских крвних судова венским аутографтовима, као и нерава, мишића, коже и поткожног ткива у пределу шаке и подлактице. Ово је уједно први корак у процесу реконструкције шаке и сматра се посебним успехом у струци услед бројних оштећења и ризика карактеристичних за хируршко збрињавање посттрауматских дефеката. Поред високе стручности и блиске сарадње лекара различитих специјалности, овакве повреде изискују прилагођавање комплетног хируршког тима неопходној брзини у процени настале повреде и њених компликација, као и припреми за оперативни захват у веома кратком временском року.
Пацијенту предстоји постоперативни ток, укључивање специјалиста физикалне медицине и других лекара у наставак лечења, а у циљу успешног успостављања функција шаке и укупног опоравка.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас