459.jpg

Награда за показано знање

28. 07. 2008

Београд, 28. јул - У организацији Националног удружења за парентералну и ентералну нутрицију (НУПЕНС), маја ове године на Брионима је одржана „Школа нутриције“. За полазника Школе са најбољим излазним тестом, предузеће “PEYTON medical” је обезбедило учешће на конгресу Европског удружења за клиничку нутрицију и метаболизам (ESPEN) који ће се од 13. до 16. септембра одржати у Фиренци. Награду је освојила анестезиолог др Милица Миленковић из Клинике за анестезију и интензивну терапију ВМА.

Резултати студије коју је у 45 земаља на око 45.000 болесника спровео ESPEN, у којој је учествовала и наша земља, показали су да је 68% болесника у Србији потхрањено, од чега је 10% изразито потхрањено, те да само 25% болесника поједе оно што им је сервирано. Потхрањеност повећава морбидитет и морталитет, смањује квалитет живота, продужава болничко лечење и повећава трошкове лечења.

Ове чињенице биле су један од разлога због којег је 2003. године основан НУПЕНС, чији је председник хирург прим. др. Марина Панишић из ВМА. Основни циљ Удружења је да клиничку нутрицију укључи у свакодневну медицинску праксу као интегрални део медицинске терапије. Због препознатог значаја клиничке исхране, ВМА је прошле године, по први пут у нашој земљи, формирала Одсек за приоперативну нутрицију у Клиници за абдоминалну и ендкрину хирургију.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас