Godisnji kongres reumatologa.jpg

Награђена припадница ВМА нa Годишњем конгресу реуматолога Србије

29. 09. 2021

Доцент др сц. мед. Горица Ристић из Клинике за реуматологију и клиничку имунологију Војномедицинске академије добитница је награде “Прим. др Загорка Беровић”.
Признање за највећи научни и стручни допринос уручено је на конгресу Удружења реуматолога Србије и Удружења оболелих од реуматских болести oдржаном у септембру 2021. године у Београду.
Докторка Горица Ристић ради као лекар у ВМА 27 година и скоро две деценије се бави системским болестима везивног ткива и другим запаљенским реуматским болестима - реуматоидним артритисом и спондилоартритисима. Посебно поље њеног интересовања је испитивање утицаја хроничне инфламације на убрзан развој атеросклерозе код ових пацијената и повезаност степена атеросклерозе са степеном активности саме реуматске болести. У досадашњим истраживањима је показан повећан степен атеросклерозе код пацијената са запаљенским реуматским болестима у односу на здраву популацију, као и повољан ефекат антизапаљенске и имуносупресивне терапије на смањење кардиоваскуларног ризика.
Ови резулати су презентовани на врхунским европским и америчким конгресима реуматолога и публиковани у најзначајним светским часописима. 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас