sajam_knjiga_2019.jpg

Активности војног здравства на 64. Међународном сајму књига

22. 10. 2019

У оквиру 64. Међународног сајма књига у Београду на штанду Министарства одбране и Војске Србије у уторак, 22. октобра 2019. године представљен је сегмент војног здравства кроз различите садржаје.
Војно здравство, стање и перспективе
Трибина којом је започео нови дан на сајамском штанду Министарства одбране и Војске Србије била је посвећена војном здравству.
О 180 година од формирања и достигнутом степену развоја војног здравства у Србији, говорили су начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци мед. Угљеша Јовичић, начелник Клинике за инфективне и тропске болести ВМА пуковник проф. др Драган Микић и генерал у пензији доц. др Вељко Тодоровић.
Генерал Јовичић је подсетио да позив доктора обавезује због велике одговорности, баш као и због поверења које лекари уживају међу народом. Он је истакао да се годишње у војним здравственим установама обави више од 600.000 специјалистичких прегледа, три милиона дијагностичких процедура и више од 20.000 операција.
- Током 2018. године одржано је 15 акција бесплатних прегледа, а сваке године бројне нове методе уводе се у редовну клиничку праксу, док мултидисциплинарни приступ сваком пацијенту резултује успешним комплексним оперативним захватима, истакао је начелник Управе за војно здравство.
Он је споменуо дугогодишњу успешну сарадњу са цивилним здравственим установама и учешће санитетских тимова Војске Србије у мировним мисијама, у којима су наши припадници доказали обученост, хуманост и професионални однос. Говорио је и о међународној војномедицинској сарадњи те споменуо више од 50 међународних активности у земљи и иностранству годишње, као и чланство у Међународном и Балканском комитету за војну медицину.
Генерал Јовичић навео је у свом излагању и модернизацију и инфраструктурна улагања, чији је циљ - лакша доступност здравствених услуга, смањење листа чекања, мањи број болничких дана и смањење укупних трошкова лечења.
Говорећи о кадровским решењима, истакао је да је током ове године у стални радни однос примљено 163 радника, а да је у току пријем још 120 те да је доминантно реч о медицинарима, али и осталим занимањима неопходним за функционисање војног здравства.
Међу значајним пројектима који следе, споменуо је ангажовање ветеринарске службе у другој и трећој мисији Војске Србије, а најавио је и отварање Центра за традиционалну кинеску медицину на Војномедицинској академији.
- Оно што следи је и изградња Ургентног пријемног блока у Војној болници Ниш и почетак изградње Војног геронтолошког центра у Београду, рекао је начелник Управе за војно здравство.
Начелник Клинике за инфективне и тропске болести ВМА, пуковник проф. др Драган Микић, говорио је о историјату и о Војномедицинској академији сада. Истакао је да је ВМА најстарија здравствена установа на нашим просторима и да је одувек била понос грађана.
- Велики број људи, који ту установу доживљавају као своју кућу и институцију у коју имају пуно поверења, досад је нашао спас под кровом Војномедицинске академије, нагласио је пуковник проф. др Микић.
О историјату, најистакнутијим припадницима и етици војног санитета говорио је генерал у пензији доц. др Вељко Тодоровић, који је још једном подвукао да је Хипократова заклетва, написана пре готово два и по миленијума, увек била и биће света књига свих лекара.
Трибина о искуствима српских војних лекара у мировним мисијама
Посетиоци штанда Министарства одбране и Војске Србије на 64. Међународном сајму књига у Београду данас су били у прилици да на другој трибини посвећеној војном здравству сазнају нешто више о искуствима српских војних лекара у међународним мировним мисијама.
Приказујући атрактивне фотографије, хирург из Војне болнице Ниш пуковник доцент др Небојша Ђенић говорио је о историјату српског учешћа у међународним мировним мисијама Уједињених нација и Европске уније, уз објашњење где су све били, а где су данас ангажовани српски војни лекари и медицинско особље.
Као први командант Српске војне болнице у Бангију у Централноафричкој Републици, пуковник Ђенић сведочио је о свом веома богатом искуству војног лекара мировњака, уз посебан осврт на околности које владају у верским конфликтима захваћеној Централноафричкој Републици и о највећим изазовима које је као хирург доживео у тој земљи.
Доцент др Бошко Милев из Клинике за општу хирургију Војномедицинске академије говорио је о искуствима из мировне мисије Уједињених нација у Чаду (MINURCAT), у којој је 2009. године са шест колега који су чинили први српски хируршки тим учествовао у саставу пољске болнице норвешког контингента. Он је истакао да је циљ лаких пољских болница спасавање живота, спречавање инфекција и обезбеђивање даљег трансфера у одговарајућу здравствену установу.
Доцент др Милев је говорио и о специфичним условима које владају на афричком континенту, као и о медицинским захватима и посебним техникама које су примењиване током мисије са циљем помоћи унесрећенима, али и о односу са локалним становништвом.
Ортопед Војне болнице Ниш потпуковник др Горан Милојковић, током данашње веома посећене трибине, говорио је о концепту хируршког збрињавања пацијената у мировним мисијама.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас