396.jpg

НАЈВИШЕ ОЦЕНЕ ЗА „СИГУРАН ПУТ 08

21. 11. 2008

Београд, 21. новембар - Високом оценом спремности Лаке пољске болнице, оспособљености санитетског особља и добијањем сертификата за учешће српског војног санитета у евентуалним међународним мировним мисијама, завршена је мултинационална вежба „Сигуран пут 08" која је одржана од 16 до 20. новембра у рејону Бујановачке бање, под руководством генерал-мајора проф. др Миодрага Јевтића, Начелника ВМА и директора вежбе.
Учесници вежбе били су припадници оружаних снага и војног санитета Републике Србије, Краљевине Норвешке и Републике Македоније. Активно учешће у вежби узели су и припадници Црвеног крста Србије, а забележен је високи ангажман релевантних цивилних структура Пчињског округа, што представља још једну потврду успешне војно-цивилне сарадње. Комплетну активност пратило је више од 50 посматрача из седам земаља са три континента -НР Кине, Немачке, Египта, Чешке Републике, Мађарске, Румуније, Бугарске и Хрватске.
Лака пољска болница ВМА, је током боравка на терену и рада у реалним условима, пружала специјалистичке, хируршке и стоматолошке услуге локалном становништву и у том периоду је особље болнице које су сачињавали припадници ВМА и Војне болнице Ниш обавило више од 800 прегледа и интервенција.
Лака пољска болница иначе представља донацију Војске Краљевине Норвешке, а предвиђена је за коришћење у мировним мисијама али и у другим ситуацијама, када је потребно пружити помоћ становништву на терену захваћеном масовним катастрофама или терористичким дејствима.
Завршном приказу оспособљености лаке пољске болнице (Дану високих званица) присуствовао је министар одбране Републике Србије Драган Шутановац са сарадницима, представници Генералштаба Војске Србије, Команде жандармерије, Координационог тела и представници локалне самоуправе града Врање и Пчињског округа, као и страни војни изасланици акредитовани у нашој земљи.
У завршној вежби приказан је рад војномедицинских тимова у условима испољене политичке кризе и терористичких дејстава.
Министар одбране Србије Драган Шутановац високо је оценио приказане активности и у обраћању присутнима нагласио да је Војска Србије по први пут добила сертификат да се може укључити у међународне мировне мисије. „Желимо пре свега да учествујемо у санитетском делу мировних мисија, имамо шта да понудимо, а тај квалитет који је у складу са највишим међународним стандардима показали смо и данас"- истакао је он. „Чињеница да су данашњу вежбу пратили представници седам земаља са три континента који су само због тога дошли у Србију, као и сви војни изасланици акредитовани у нашој земљи показује колико је интересовање за начин рада Војномедицинске академије и српског војног санитета"-нагласио је министар Шутановац.
Основна замисао вежбе било је увежбавање припадника српског војног санитета за ефикасно поступање у условима масовног повређивања, рекао је директор вежбе „Сигуран пут 08" генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић. „Исказали смо изузетну стручну оспособљеност, показали смо да идемо укорак са светом, да пратимо све захтеве модерне медицине и поштујемо стручне стандарде и да на нас могу да рачунају сви којима је наша помоћ неопходна у мисијама мира. Наш други циљ била је практична демонстрација медицинске подршке ВМА становништву југа Србије. Доказали мо да је ВМА присутна на сваком делу територије наше земље и да је увек и свуда уз свој народ" казао је генерал Јевтић.
И генерал Лиф Свер Росен, командант Здружених санитетских снага Војске Краљевине Норвешке и кодиректор вежбе изразио је задовољство спремношћу Војске Србије да делује у ванредним условима. „Уочио сам добар рад лекара и медицинског особља, као и квалитет пружених медицинских услуга пацијентима" оценио је на крају генерал Росен.
Директор вежбе генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић је, по завршетку, учесницима и посматрачима вежбе доделио специјалне плакете.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас