Trombektomija 112017.jpg

Напредна неуролошка техника уведена у клиничку праксу ВМА

10. 11. 2017

У Војномедицинској академији успешно су изведене две интервенције уклањања тромба из запушеног крвног суда у акутној фази можданог удара. Након интервенција тромбектомије оба пацијента налазе се у стабилном стању, добро се осећају и њихов даљи опоравак одвија се у јединици за мождани удар Клинике за неурологију ВМА.
Тромбектомија је напредна неуролошка метода, којом се умањују шансе за трајним последицама и сматра се круном лечења тешког можданог удара. Интервенције је извео мултидисциплинарни тим ВМА који су чинили начелник Групе неуропсихијатријских клиника ВМА пук. проф. др Ранко Раичевић, неуролози проф. др Драгана Обрадовић и ппук. др Бојан Јовановић, радиолози ппук. др Синиша Русовић и др Миодраг Михајловић, анестезиолози прим. др. Красимирка Грујић и др Далиборка Јаћимовић, као и анестетичари, медицински и радиолошки техничари и остало медицинско особље.
Имајући у виду да су пацијенти примљени у ВМА као хитни случајеви, а с обзиром да је протекло више времена од дозвољеног за примену тромболитичке терапије - тромболизе, донесена је конзилијарна одлука да се, у складу са предвиђеним протоколима, изврши тромбектомија, односно тромбаспирација. Зачепљеном крвном суду приступило се путем катетера, аспирацијом је извучен материјал, након чега је успостављена колатерална циркулација и дошло је до повлачења симптома можданог удара.
Увођењем савремених метода лечења можданог удара у редовну клиничку праксу знатно се унапређује лечење ове врсте обољења, код које је од пресудне важности пружање адекватне медицинске помоћи у ограниченом временском року.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас