Nastavak dobrih rezultata na VMA.jpg

Наставак добрих резултата на ВМА

20. 06. 2017

На  Војномедицинској академији, у сарадњи са колегама из Института за плућне болести Сремска Каменица, успешно је изведена механичка, катетерска тромбектомија код пацијента старости 56 година. Ова интервенција била је неопходна јер је пацијент три дана раније имао велику неурохируршку операцију - стабилизацију сакрума, након чега добија масивну плућну тромбоемболију. Пацијент се осећа знатно боље након интервенције и добро се опоравља.
Тим Војномедицинске академије, предвођен пуковником проф. др Слободаном Обрадовићем, био је у саставу: потпуковник др Синиша Русовић, др Миодраг Михајловић, РТГ техничар Рената Чучковић и инструментарка Миладинка Топаловић. Са Института за плућне болести Сремска Каменица учествовали су: доц. др Јован Матијашевић, др Урош Батрановић, РТГ техничар Зоран Елез и инструментарка Маја Станојевић. Овом методом, која је изведена на Институту за радиологију ВМА, кроз катетер су фрагментисане и аспириране тромбне масе из главних плућних артерија.
Ова метода је први пут примењена у Србији и служи за лечење пацијената са тешком плућном тромбоемболијом који имају контраиндикацију за примену лекова који служе за разлагање тромба.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас