Nastavak_obuke_pvlsnsl.jpg

Наставак обуке професионалних војника санитетске службе

05. 12. 2018

Двадесет шест професионалних војника санитетске службе класе „Септембар 2018“ започело је војноздравствену обуку након опште војне и специјалистичке припреме за санитетску службу.
Добродошлицу у Центар санитетске службе Управе за војно здравство, одакле ће у наредна три месеца 17 девојака и девет мушкараца одлазити у војноздравствене установе ради практичног увежбавања вештина у области здравствене неге на примарном, секундарном и терцијарном нивоу, пожелео је начелник Центра потпуковник Елифат Фета. Уз представљање свакодневних обавеза војника истакао је специфичности позива војног медицинара на свим нивоима медицинског збрињавања које ће имати прилику да усаврше боравком у установама војног здравства - Војномедицинској академији и Центру војномедицинских установа Београд.
Регрутација професионалних војника санитетске службе започета је у јунском упутном року 2017. године. Пријем се наставља док се не попуне упражњена места, а сва лица заинтересована за упућивање на добровољно служење војног рока потребно је да се пријаве у центар Министарства одбране у општини у којој станују.
Услови за пријем
На добровољно служење војног рока упућују се лица рођена 1989. године и млађа, а за упућивање на добровољно служење и пријем у професионалну службу у својству професионалног војника санитетске службе, поред општих услова за упућивање на добровољно служење војног рока, о чему се информације могу добити у центрима Министарства одбране у општинама у којима лица станују или на сајту Министарства одбране, лица морају имати завршену средњу медицинску школу за занимања која се траже за пријем и положен стручни испит.
Обука кандидата
Добровољно служење војног рока траје шест месеци. Првих месец и по дана општа војна обука у неком од центара за обуку (Сомбор, Ваљево или Лесковац) где се пријављена лица упућују по територијалном принципу, а после тога следи месец и по дана специјалистичке обуке за санитетску службу у Чети за обуку војника логистике у Нишу. После завршене обуке у Нишу војници на добровољном служењу војног рока се упућују три месеца у једну од војноздравствених установа на колективну обуку (Војномедицинску академију, Војну болницу Ниш, Војномедицински центар Нови Сад и Центар војномедицинских установа Београд), да би по завршетку добровољног служења војници били у потпуности оспособљени за рад у систему војног здравства.
Напредовање у служби
По потписивању првог уговора, професионални војници добијају чин разводника, а касније напредују у виши чин дестара и млађег водника на основу времена проведеног у служби и завршетка курсева предвиђених за даље напредовање. Рад у војноздравственим установама омогућава стално стручно усавршавање, могућност учешћа у мировним мисијама у иностранству, као и студије за струковне медицинске сестре на Медицинском факултету ВМА Универзитета одбране у Београду.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас