Ocno pokrivalica 1.jpg

Наставак рада Центра за трансплантацију органа, ћелија и ткива ВМА

09. 11. 2023

У Војномедицинској академији у уторак, 31. октобра 2023. године двојици осигураника Фонда за социјално осигурање војних осигураника успешно су трансплантиране рожњаче.
Две операције перфоративне кератопластике протекле су уредно захваљујући пре свега хуманости и сагласности чланова породице донора, такође војног осигураника, а затим и координацији различитих медицинских тимова ВМА. Постоперативни ток код оба пацијента којима су у ВМА трансплантиране рожњаче иде по плану уз примену одговарајуће терапије.
Иако операција трансплантације рожњаче временски не траје дуго, претходе јој различите припреме, и донираног ткива, али и примаоца. Неопходно је првенствено испитивање услова да експлантирано ткиво по свим критеријумима може да се трансплантира, а затим је важно и постојање Очне банке ВМА како би се чувањем ткива у адекватним условима добило на времену ради анализе и припреме пацијената-прималаца ткива за општу анестезију. Такође, на Институту за трансфузиологију и хемобиологију ВМА урађене су све процене и испитивања ради искључења трансмисивних болести и слично.
У ВМА - јединој војноздравственој установи терцијарног типа, приоритет за ову врсту операције имају војни осигураници до момента формирања јединствене републичке листе за трансплантацију рожњаче од стране Управе за биомедицину Министарства здравља Републике Србије.
Прималац очног ткива, у овом случају рожњаче, не може да буде особа која има обољење које карактерише тешки степен сувоће очију, Стивенс-Џонсонов синдром, изражену неоваскуларизацију рожњаче, јер се код тих пацијената може очекивати одбацивање трансплантата.
Индикације за трансплантацију рожњаче у нашој земљи, односно за најчешће извођену оптичку, перфоративну кератопластику су псеудофакна булозна кератопатија, дистрофије рожњаче, кератоконус, Фуксова ендотелна дистрофија, леуком (велики ожиљак на рожњачи), различите дегенерације рожњаче и друго.
Клиника за очне болести заједно са другим организационим целинама ВМА материјално је и кадровски потпуно оспособљена за извођење ове сложене трансплантационе процедуре.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас