503.jpg

Наставак регрутације професионалних војника санитетске службе

29. 06. 2017

Пријем професионалних војника санитетске службе наставља се док се не попуне упражњена места, а сва лица заинтересована за упућивање на добровољно служење војног рока потребно је да се пријаве у центар Министарства одбране у општини у којој станују најкасније до 15. августа 2017. године.
После завршеног добровољног служења војног рока, заинтересованим професионалним војницима - медицинским, фармацеутским и лабораторијским техничарима, биће омогућен пријем у службу у Војномедицинску академију (медицински техничар општег смера, лабораторијски техничар здравствене струке, фармацеутски техничар) и Центар војномедицинских установа Београд (медицински техничар општег смера и лабораторијски техничар здравствене струке).
Услови за пријем
На добровољно служење војног рока упућују се лица рођена 1988. године и млађа, а за упућивање на добровољно служење и пријем у професионалну службу у својству професионалног војника санитетске службе, поред општих услова за упућивање на добровољно служење војног рока, о чему се информације могу добити у центрима Министарства одбране у општинама у којима лица станују или на сајту Министарства одбране, лица морају имати завршену средњу медицинску школу за занимања која се траже за пријем и положен стручни испит.
Обука кандидата
Добровољно служење војног рока траје шест месеци. Првих месец и по дана општа војна обука у неком од центара за обуку (Сомбор, Ваљево или Лесковац) где се пријављена лица упућују по територијалном принципу, а после тога следи месец и по дана специјалистичке обуке за санитетску службу у Чети за обуку војника логистике у Нишу. После завршене обуке у Нишу војници на добровољном служењу војног рока се упућују три месеца у једну од војноздравствених установа на колективну обуку (Војномедицинску академију, Војну болницу Ниш, Војномедицински центар Нови Сад и Центар војномедицинских установа Београд), да би по завршетку добровољног служења војници били у потпуности оспособљени за рад у систему војног здравства.
Напредовање у служби
По потписивању првог уговора, професионални војници добијају чин разводника, а касније напредују у виши чин дестара и млађег водника на основу времена проведеног у служби и завршетка курсева предвиђених за даље напредовање. Рад у војноздравственим установама омогућава стално стручно усавршавање, могућност учешћа у мировним мисијама у иностранству, као и студије за струковне медицинске сестре на Медицинском факултету ВМА Универзитета одбране у Београду.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас