36.jpg

Наставак сарадње Министарстава одбране Србије и САД-а у оквиру Програма контроле и превенције ХИВ/АИДС-а у Војсци Србије

23. 06. 2011

Представник  Програма превенције и контроле ХИВ/АИДС-а Министарства одбране САД, др Фрида Вон и мајор Пол Пухта из Европске команде САД-а су у оквиру своје радне посете Министраству одбране и Војсци Републике Србије у периоду од 19-23. јуна 2011, посетили и Војномедицинску академију.
Овај  јединствен пројекат за превенцију неке болести је пројекат у  оквиру кога је  преко 80 земаља света већ укључено, а    једна од њих је и наша земља.. У току петогодишњег периода, од 2005, када је све почело, до 2011,  финансијска средства  која нам се додељују по основу конкурисања на њиховим конкурсима сваке године, су  утрошена на набавку  неопходних средстава и апарата, рачунарске опреме и опреме за наш Тренинг центар, као и обезбеђење неопходног пропагандног материјала. Комплетна набавка  је извшена  преко Амбасаде САД-а.
Др Фриду Фон смо, након њене кратке али сажете презентације самог пројекта нашим експертима у домену дијагностике, терапије и превенције ХИВ/АИДС-а у војној популацији,   упознали са активностима које смо предузели и успешно реализовали. Те активности се, поред опремања наших релевантних јединица – Клинике за инфективне и тропске болести и Института за  трансфузију, микробиологију, медицинска истраживања и ментално здравље потребним средствима и опремом, односе и на едукацију у оквиру војноздравственог система. Поред лекара за то су били задужени и психолози. Илустрације ради, само у току претходне године, едуковано је око 11.000 војника, а у сарадњи са Институтом за трансфузију тестирано  5000  испитаника о факторима ризика за сексуално трансмисиве болести.
У оквиру овог Пројекта, сваке године  обележавамо и 1. децембар као Дан борбе против сиде, када се поред низа пригодних активности врши и дистрибуција пропагандног материјала војницима у трупама (Копнена зона безбедности) и на Војној академији.
Гости су у склопу посете обишли и Центар за обуку КоВ-а у Пожаревцу, ЗПМЗ у Нишу и чету за обуку Саинтетске службе као и Војну болницу у Нишу.
На крају посете, др Фрида Фон је, задовољна оним што је видела и чула, изјавила да смо једна од ретких земаља која је до сада највише одмакла у реализацији програма и учинила да  сва одобрена средства буду крајње наменски искоришћена

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас