SnSl Norveska 2023.jpg

Наставак сарадње са Краљевином Норвешком

21. 06. 2023

Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци вет. мед. Радивоје Анђелковић састао се данас са начелником санитетске службе Оружаних снага Краљевине Норвешке бригадним генералом Питером Ивенсеном у ВМА.
С обзиром на разлог посете - састанак управљачког одбора Србија - Норвешка у области војномедицинске сарадње, састанку су присуствовали припадници ВМА и Центра војномедицинских установа Београд са искуством из мировних мисија, међународних едукација и рада Балканских војномедицинских снага.
Теме разговора обухватиле су евалуацију досадашње сарадње, постигнуте договоре, као и разматрање даљих смерница у раду. Закључено је да се даља билатерална сарадња у области војне медицине базира на реализацијама курсева и на усавршавању медицинског особља у различитим областима са посебним акцентом на општој хирургији, ортопедији и трауматологији, ветеринарској заштити, анестезији и стоматологији.
Војномедицинска сарадња Србије и Норвешке успешно се реализује већ дуже време, а огледа се највише кроз учешће у мултинационалним операцијама и вежбама са посебним освртом на Балканске војномедицинске снаге и ангажовање лаке пољске болнице коју је Краљевина Норвешка донирала санитетској служби наше земље 2007. године. Лака пољска болница употребљава се за обуку и усавршавање припадника војног санитета, за реализацију војномедицинских вежби, а активира се и за пружање помоћи становништву у ванредним ситуацијама на терену захваћеном масовним катастрофама.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас