DHAPP 2017.jpg

Наставак сарадње САД и ВМА у превенцији ХИВ/АИДС

01. 12. 2017

Државни секретар Министарства одбране Бојан Јоцић и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду његова екселенција Кајл Скат, присуствовали су данас потписивању анекса протокола о донацији у оквиру Програма за превенцију и контролу ХИВ/АИДС Министарства одбране САД на Војномедицинској академији. Догађају су присуствовали заменик начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић и заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић.
Његова екселенција Кајл Скат рекао је да је велика част што је дан посвећен борби против ХИВ/АИДС обележен донацијом опреме и материјала у вредности више од 70 хиљада долара Војномедицинској академији, као пример здружених напора у спречавању и заштити од ширења ове болести. Како је навео, САД сарађују са владама широм света на повећању свести и јачању превенције и капацитета лечења, а Министарству одбране Републике Србије од 2006. године донирано је преко милион долара у постизању ових циљева.
Државни секретар Бојан Јоцић изразио је задовољство што се наставља добра међународна сарадња двеју земаља и упутио захвалност на вредној донацији. Уз напомену да Министарство одбране наше земље и САД сарађују кроз бројне хуманитарне акције, државни секретар Јоцић је истакао превентивне активности у борби против инфекције изазване вирусом ХИВ-а због континуираног учешћа припадника Министарства одбране и Војске Србије у мировним операцијама широм света јер они представљају посебно угрожену популацију. Истакао је такође да наша војска у Програму за превенцију и контролу ХИВ/АИДС учествује са војскама из 80 земаља света чиме се потврђује чињеница да се ХИВ сматра проблемом у војној популацији на глобалном нивоу.
Међународни дан борбе против ХИВ/АИДС Војномедицинска академија обележила је и редовним едукативним активностима војне популације у вези са превенцијом и контролом ХИВ/АИДС-а. Уз добровољно саветовање у вези ХИВ/АИДС и других полним путем преносивих болести, кадетима Војне академије подељен је едукативни материјал о превенцији и контроли ове опасне болести.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас