503.jpg

Наставак савременог лечења аритмија у ВМА

09. 11. 2023


У Војномедицинској академији први пут је самостално изведена нова метода лечења атријалне фибрилације - најчешће врсте аритмија, применом 3D CARTO система.
Радиофреквентна аблација на CARTO систему је интервентна процедура која се изводи у ангиосали у локалној анестезији и аналгоседацији. Због веома кратког опоравка пацијената сматра се једном од тренутно најсавременијих и најуспешнијих метода лечења ове врсте аритмија.
Радиофреквентним катетерима врши се електрична изолација плућних вена у односу на преткомору да не би реметиле нормалан срчани ритам. Радиофреквентном енергијом праве се мали ожиљци, који не сметају срцу и крвним судовима, али користе да се прекину конекције како не би реметиле регуларан ток биолошке струје у срцу.
Интервенције су изведене уз прокторство лекара са Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ др Милосава Томовића и др Дејана Којића, код којих су лекари ВМА завршили едукацију за извођење ове процедуре. Тим Клинике за кардиологију ВМА чинили су потпуковник др Ивица Ђурић, шеф Одсека за електрофизиологију и аритмије Клинике за кардиологију ВМА, др Бојана Суботић, доктор на специјализацији Бранко Миловановић и медицински техничар Дарко Бркушанин.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас