372.jpg

Неурохирурзи оперисали 22% више него лане

14. 01. 2009

Београд, 14. јануар - Током 2008. године у Клиници за неурохирургију учињено је 725 операција и лечено је 1.110 болесника. У односу на 2007. годину, број операција је већи за 22%, а број лечених за 19,4%. Значајно је повећан и удео цивилних осигураника, са 60%, колико је износио 2007. године, на 80,5% колико износи 2008. године. Поготово је повећан удео болесника са упутницом РЗЗО.
Оперисано је више од 200 болесника са туморима мозга или кичменог канала. Осим тога, код 45 болесника је учињена емболизација можданих анеуризми, савременим ендоваскуларним методама, које имају минимални ризик по болесника. Код 98 болесника је учињена нека од савремених инструменталних стабилизација кичменог стуба због тумора, повреда, инфекција или дегенеративних оштећења кичме.
У исто време, неурохирурзи ВМА су учинили и значајан број операција у циљу лечења хроничног бола (тригеминусне неуралгије, бола код параплегичара, оштећења брахијалног плексуса).
Све поменуте операције су компликоване неурохируршке интервенције, али су учињене са минималном смртношћу и минималним морбидитетом (проценат оперисаних са тежим постоперативним оштећењима). При томе је просечни преоперативни интервал (време од пријема у Клинику до операције) 3,8 дана, а постоперативни интервал (време од операције до отпуста из Клинике) само шест дана. С обзиром на то да је реч о неурохируршким операцијама, које су често веома тешке, успех неурохирурга ВМА је и у томе што су ти интервали краћи него ранијих година.
Започет је развој тзв. минимално инвазивне неурохирургије – хируршких метода које омогућавају операцију уз минимално оштећење здравог нервног ткива. У склопу тог пројекта, током 2008. године је набављен систем за неуроендоскопију, а 2009. године се планира набавка опреме и обука особља за тзв. функционалну и стереотаксну неурохирургију (оперативно лечење епилепсије, паркинсонизма, хроничног бола и бројних других стања).
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас