249.jpg

Неурорадиолози ВМА успешни у примени интеркрaниајaлног стента

10. 11. 2009

Београд, 10. новембар - Емболизацијом АВ малформације паријетелне регије код пацијента старог шест година стручњаци ВМА усвојили су и програм лечења деце која су хируршки иноперабилна чиме је заокружен комплетан ендоваскуларни третман васкуларних обољења у неурорадиологији.
У Инситуту за радиологију ВМА успешно се рутински спроводи велики број неурорадиолошких процедура за збрињавање АВ малформација мозга и кичмене мождине укључујући и методу емболизације интракранијалних анеуризми путем уградње стента.
Интеркранијални стент је први пут у нашој земљи примењен у ВМА током 2005.године за збрињавање пацијента са интеркранијалном анеуризмом. Прве успешне интервенције уградње стента код пацијената са стенозом базиларне артерије, АВ малформацијом мозга и кичмене мождине су изведене у ВМА током 2006.године.
Стручни тим ВМА под руководством потпуковника др Слободана Ћулафића у току 2009.године, овом методом збринуо је 86 хируршки иноперабилних пацијената из Србије и суседних земаља. О резултатима рада на овом пољу стручњаци ВМА реферисали су на више еминентних скупова у земљи и иностранству, а недавно је нашу установу посетио познати неурохирург професор Маурицио Реста из Италије који је изразио жељу за успостављање стручне сарадње у овој области.   

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас