310.jpg

Нова магнетна резонанца на ВМА

04. 06. 2009

Београд, 4. јун – Министар одбране Републике Србије Драган Шутановац свечано је данас у Војномедицинској академији пустио у рад нову нуклеарну магнетну резонанцу јачине три тесле.
„Данас је празник за цео систем одбране, а верујем и за све грађане Србије. Управо смо пустили у рад нову нуклеарну магнетну резонанцу, најсавременију која постоји у нашој држави, и која је међу првих десет у Европи – рекао је министар Шутановац на свечаности у ВМА којој су, између осталих, присуствовали и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милоје Милетић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Илија Пилиповић, државни секретари др Зоран Весић и Александар Мишчевић.
Набавка овог апарата, уз раније набављен мултислајсни скенер најновије генерације и нову ангиосалу која ће такође ускоро бити пуштена у рад, омогућиће комплетирање дијагностичких могућности Института за радиологију ВМА у свим доменима, укључујући и интервентни програм у домену неурорадиологије и интервентне кардиологије.  Тиме се још једном у пракси потврђује опредељење Министарства одбране и Управе ВМА  у смислу технолошке обнове и осавремењавања ВМА, што ову болницу сврстава у ред најопремљенијих у нашем делу Европе.
- Прошле године смо уложили око десет милиона евра у опремање Војномедицинске академије, а приход ВМА у 2008. години је износио око 40 милиона долара, што је највише у последњих десетак година. Желимо да ВМА, која је трећа по величини војна болница у свету и по квалитету буде на том истом месту. Сматрамо да је то могуће и у 2009. години планирамо инсталацију нове опреме и средства која до сада нису виђена у овом делу Европе. Циљ нам је да наши лекари имају одличне услове за рад, а наши пацијенти могућност доброг и квалитетног збрињавања – рекао је још министар Шутановац.
  
Начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић говорио је о предностима и значају нове магнетне резонанце, која омогућава прецизну дијагностику свих обољења мозга и кичменог стуба. Aпарат je набављен је у редовној тендерској процедури, али ће се, с обзиром на дијагностичке могућности и велики број пацијената који користе услуге ВМА веома брзо исплатити.
- Попуњеност капацитета ВМА је данас у 11 сати већ 98,2 посто, што говори о огромном интересовању грађана Србије за медицинске услуге ВМА, а овде долазе само најтежи случајеви. Магнетна резонанца коју смо данас пустили у рад  ће умногоме олакшати и скратити процес дијагностиковања тешких болести, а смањиће се и листе чекања на прегледе војних осигураника и свих осталих корисника услуга ВМА. Овај уређај је још само један допринос, медицинско-технолошки, да наша струка, наши кадрови, којима се пре свега поносимо и који чине срж ВМА, дају свој максимум.- рекао је генерал Јевтић.
Магнентном резонансом од 3Т добија се изузетно квалитетна слика што омогућава прецизну дијагностику готово свих обољења која се не могу утврдити осталим дијагностичким методама нити апаратима слабије снаге. Преглед комплетног кичменог стуба може се овим апаратом обавити у једном акту, као и комплетна дијагностика коштано-зглобног система, прегледи срца, крвних судова, укључујући и крвне судове главе, обољења  грудног коша, трбуха, мале карлице,  хипофизе, као и дијагностика епилепсије, а могући су и прегледи свих узраста деце као и пацијената у  анестезији. Захваљујући перформансама апарата, могуће га је употребити и за реализацију  научноистраживачких пројеката, а самим тим и размену искусатава са еминентним научним установама у свету. 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас