173.jpg

Нова оперативна техника у лечењу сколиозе

06. 05. 2010

Београд, 06.мај - У Клиници за неурохирургију ВМА је 30.04.2010. године, код 18-годишње болеснице, по први пут на овим просторима урађена оперативна корекција идиопатске сколиозе новом оперативном техником - техником транслације и деротације. Операцију су извели неурохирурзи наше установе, уз помоћ два стручњака из Минеаполиса (САД): др Scott Hook-а и Paul Hess-а.
Поменута техника се примењује у свету од пре годину и по дана, изискује посебан инструментаријум и има значајне предности у односу на досадашње начине оперативне корекције сколиозе: постиже се боља деротација кривине сколиозе, потребно је знатно мање материјала за корекцију и операција има значајно краће трајање. Ограничење ове технике је да се она може применити само код идиопатских сколиоза (најчешће код младих особа), али не и код дегенеративних сколиоза карактеристичних за старији узраст.
Операција је протекла без проблема и интраоперативних компликација, а болесница се одлично оправља. Током посете поменутих стручњака разматране су могућности даљег унапређења спиналног програма у Клиници за неурохирургију ВМА. Договорено је да се, у циљу коначног усвајања нове технике, настави са успостaвљеном сарадњом.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас