116.jpg

НОВА СТРАНИЦА ИСТОРИЈЕ ВМА

13. 11. 2010

Београд, 13.новембар- На позив начелника ВМА генерал-мајора проф.др Миодрага Јевтића у ВМА су се окупили декани свих Медицинских факултета у Србији да би још једанпут размотрили досадашњу академску сарадњу и модалитете њеног даљег унапређења у домену наставе и праксе, научно-истраживачког рада и публицистичке делатности.  

  Током радног састанка декани медицинских факултета у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Приштини/Косовској Митровици, академик проф.др Владимир Бумбаширевић, проф.др Никола Грујић, проф.др Милан Вишњић, проф.др Небојша Арсенијевић и проф.др Небојша Митић упознати су са досадашњим резултатима, мисијама и визијама ВМА као највише војноздравствене, научноистраживачке и образовне институције, као и са организацијом, процесом рада и постигнутим резултатима кадета Високе школе ВМА, а обишли су и деканат, учионице и интернат школе и разговарали са деканом академиком пуковником проф.др Миодргагом Чолићем, продеканима и кадетима. 

Потом је одржана заједничка конференција за новинаре и потписани су протоколи о пословно-техничкој сарадњи ВМА са медицинским факултетима у Нишу и Новом Саду. Истакнуто је да истоветни протоколи већ постоје са факултетима у Крагујевцу и Косовској Митровици, а наглашено је да и ће постојећа и све боља интерперсонална и интеринституционална сарадња са Медицинским факултетом у Београду такође ускоро бити озваничена потписивањем протокола.

  Сумирајући резултате састанка који је оцењен као историјски за медицинску академску сцену Србије начелник ВМА генерал-мајор проф.др Модраг Јевтић рекао је следеће:

-  Медицина већ дуго није само струка. Она живи као струка, наука и школа, а то својом праксом потврђује и наша ВМА као установа у којој под истим кровом функционишу служба лечења, образовања и научноистраживачког рада. Одлуком Владе Републике Србије од 2009.године, након спроведеног акредитационог поступка, основана је Висока школа медицине ВМА. Тиме је практично валоризован академски потенцијал ВМА, а наша установа постала је и формално оно што је увек била по својој суштини-интегративни део академског простора државе Србије. Кадети ВМА припремају се да у исто време буду добри лекари и још бољи официри – казао је он.  Генерал Јевтић подсетио је и да се школовање у ВМА одвија по менторском-колеџ систему, да је потпуно бесплатно, да су кадетима на располагању сви ресурси ВМА и интернатски смештај,  да сваки студент има свог ментора, као и да се студенти  школују за потребе система одрбане Србије и да им је по завршетку студија обезбеђен сигуран посао и вођење у каријери . 

-Прва класа кадета завршила је прву годину студија са просечном оценом 9.14 и у потпуности оправдала наша очекивања, што потврђују и наше колеге  са осталих медицинских факултета у Србији који заједно са нама учествују у настави на ВМА.Дакле, академска сарадња између наших образовних институција постоји али она може и мора бити све снажнија и снажнија, a све то у светој мисији лечења и унапређења људског здравља као универзалне вредности којој смо посвећени ми лекари, следбеници Хипократовог пута.-казао је Јевтић и нагласио да су декани медицинских факултета у Београду, Нишу, Крагујевцу, Новом саду, Косовској Митровици и Високе школе медицине ВМА примером и делом показали да будућност припада онима који имају јасну представу о њој, доказујући да су на истом задатку, у служби здравља и да имају јасну визију рада и развоја.   

 - Сујете и суревњивости оставили смо заувек у времену прошлом и окренути смо будућности! Опредељени смо да заједно радимо, да размењујемо професоре, студијске програме, знања и искуства, да заједно научним методом решавамо најсложеније медицинске проблеме и да резултате научног рада примењујемо у свакодневној пракси! Данашњи састанак је тек први корак на дугом путу током којег нас очекује још много сусрета, договора и сталних комуникација, можда понекад и интелектуалних конфронтација, али све са једним циљем, да би сустра било боље него данас, а наш народ и наша деца здравија и срећнија-закључио је генерал Јевтић.

И декани осталих медицинских факултета изнели су сличне утиске, захваливши менаџменту ВМА на иницијативи за организацију оваквог састанка, као и на досадашњој сарадњи.

-Поносан сам што сам некада био ђак-специјализант ВМА у којој сам овладао многим знањима и вештинама. Срећан сам што данас као декан потписујем протокол о академској сарадњи са овом величанственом установом.- казао је декан Медицинског факултета у Нишу проф.др Милан Вишњић.   

-ВМА је гигант са којим Медицински факултет у Крагујевцу већ годинама уназад остварује успешну сарадњу. Али данашњи дан је историјски за академску заједницу Србије и српску медицину – рекао је проф.др Небојша Арсенијевић, декан факултета у Крагујевцу.

Декан Медицинског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф.др Небојша Митић захвалио је ВМА и генералу Јевтићу за сву досадашњу помоћ коју је пружила установи на чијем је челу и народу са тог подручја и изразио изузетно задовољство због одржаног састанка и његових резултата.

-Честитам ВМА за све остварене резултате, у своје лично име, у име факултета на чијем сам челу, као и у име Заједнице Медицинских факултета Србије којом тренутно руководим и чији је ВМА од прошле године придружени члан.-казао је декан Медицинског факултета у Новом саду проф.др Никола Грујић. –Оно што сам данас овде видео знатно превазилази оно што сам о ВМА већ знао. Зато само напред! Нема на месту вољно!-казао је проф.Грујић забележвиши те речи у књигу утисака ВМА.

-Срећан сам што ћемо радити заједно на јачању академских потенцијала и очекујем да ћемо ускоро и формализовати сарадњу која постоји деценијама уназад и чији су  резултат многе заједничке комисије, научни пројекти и њихови резултати. Али може и мора још више и боље! –казао је  декан Медицинског факултета у Београду академик проф.др Владимир Бумбаширевић.

Састанку у ВМА присуствовали су и представници руководства установе, заступник декана и продекани Високе школе ВМА, као и чланови Наставно-научног већа ВМА.       
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас