Nove_interventne_procedure_na_jetri1.jpg

Нове интервентне процедуре на јетри

28. 05. 2013

Симпозијум са међународним учешћем „Интервентне процедуре на јетри“, у организацији Института за радиологију и Клинике за гастроенетерологију и хепатологију одржан је данас на ВМА. Током симпозијума, у сарадњи са светски признатим стручњаком проф. др Гертом Малуом (Geert Maleux) из Белгије, изведене су уживо процедуре трансјугуларни интрахепатични портосистемски шант (ТИПС) и трансјугуларна биопсија јетре у Ангио-сали Института за радиологију ВМА. Процедуре, које до сада нису биле извођене у здравственим установама у Србији, од данас су уврштене у редовне интервентне процедуре Института за радиологију ВМА.
Ове јединствене процедуре значајне су за пацијенте који чекају на трансплантацију јетре или који имају проблеме због тешке цирозе јетре. ТИПС решава проблеме везане за портну хипертнезију код пацијената са цирозом јетре, где су крварења честа и обилна. Трансјугуларна биопсија јетре изводиће се код пацијената код којих би било ризично да се изводи класична биопсија.
Начелник Клинике за гастроенетерологију и хепатологију ВМА пуковник проф. др Радоје Додер рекао је да је портна хипертензија најозбиљнија компликација код цирозе јетре и да је смртност у оваквим случајевима велика због обилних крварења. Досадашње методе лечења биле су медикаментна, конзервативна терапија, ендоскопске процедуре, склерозација и хирургија, али оне нису увек давале задовољавајуће резултате.
Начелник Одељења интервентне радиологије Института за радиологију ВМА потпуковник др Синиша Русовић рекао да је ВМА увела ове процедуре и зато што је постала Национални центар за трансплантацију јетре, а пошто ови пацијенти морају да чекају неко време да се обезбеди адекватан орган, ТИПС је метода која премошћава критичан период чекања на трансплантацију.
Београд, 28. мај 2013. године
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас