Transplantacija_28012018-1.jpg

Нове трансплантације јетре и бубрега у ВМА

29. 01. 2018

Трансплантација јетре и две трансплантације бубрега урађени су током викенда у Војномедицинској академији у сарадњи са Клиничким центром Крагујевац.
Трансплантација бубрега урађена је код два пацијента, Р.Г. (1972. годиште) и Н.Ђ. (1989. годиште), а трансплантација јетре пацијенту М.М. (1962. годиште). Сва три пацијента су у стабилном стању и налазе се под сталним лекарским надзором.
Захваљујући хуманости породице донора органа из Краљева, мобилни експлантациони тимови Војномедицинске академије (ВМА) и Клиничког центра Србије (КЦС) током раних јутарњих часова 28. jануара 2018. године у Клиничком центру Крагујевац експлантирали су јетру, бубреге (ВМА) и срце (КЦС).
Заслугом одличне колегијалне сарадње медицинских тимова и њиховој брзој реакцији, трансплантација јетре и бубрега урађена је у рекордно брзом року у ВМА, а трансплантација срца у Клиничком центру Србије.
Ово је прва трансплантација јетре у Војномедицинској академији у 2018. години, трећа трансплантација бубрега у овој установи у истом периоду и наставак дугогодишњег успешног рада трансплантационог тима. Прошле године урађено је 20 трансплантација бубрега (шест кадаверичних, 14 од живих донора) и две трансплантације јетре.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас