Nov aparat za dijagnostiku na VMA.jpg

Нови апарат за микробиолошку дијагностику пуштен у рад на ВМА

03. 04. 2017

Државни секретар Ненад Нерић обишао је Институт за микробиологију Сектора за превентивну медицину Војномедицинске академије (ВМА) поводом пуштања у рад новог лабораторијског система VITEK® MS, заснованог на принципу масене спектрометрије и MALDI-TOF технологије (Matrix Assisted Laser Desorption Ionization Time-of-Flight). Заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић са сарадницима упознао је државног секретара са предностима софистицираног дијагностичног система чијом употребом се добија на ефикасности и поузданости у успостављању дијагностике што директно утиче на квалитет лечења, као и смањење трошкова.
Аутоматизовани систем за брзу идентификацију бактерија и гљива омогућава очитавање узорака у периоду од десет секунди до једног минута чиме је временски период комплетне лабораторијске дијагностике смањен на један дан за разлику од периода од три до пет дана, као што је до сада био случај.
Бржа идентификација микроорганизама до нивоа врсте, рода или групе посебно је значајна за клиничко збрињавање пацијената са тешким инфективним стањима попут сепсе, када су правовремена изолација узрочника и започињање адекватне антимикробне терапије од пресудне важности. Систем је дизајниран за рад у микробиолошким лабораторијама при чему је могућа анализа 192 различита изолата, али и паралелна припрема узорака на више радних станица.
Овај систем за анализу и детекцију високо специфичне протеинске структуре испитиваног узорка је једини ове врсте у систему војног здравства, а у употреби је и у Градском заводу за јавно здравље у Београду.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас