Prevencija PTE.jpg

Нови искорак у превенцији плућне емболије

29. 06. 2015

Уградња тролуменског централног венског катетера са вена кава филтером у циљу превенције плућне тромбоемболије код високо ризичних пацијената обављена је 25. јуна 2015. године на Војномедицинској академији на Клиници за анестезиологију и интензивну терапију и Институту за радиологију ВМА.
Плућна тромбоемболија (ПТЕ) је водећи узрок смрти у болничким условима. Превенција плућне емболије, поред директног смањења смртности, значајно смањује и могућност добијања тешке инвалидности, што је још једна од потенцијалних последица ПТЕ.
Поред позитивних ефеката примене ове методе који се односе на здравље и квалитет лечења пацијената, превенција ПТЕ доводи до значајних новчаних уштеда које се огледају у смањењу трошкова дијагностиковања и лечења, дужини болничког лечења, те смањењу утрошка скупих медикамената, чија примена може довести до нових компликација.
Наведена интервенција је данас први пут изведена на ВМА и у региону, чиме Војномедицинска академија наставља са традицијом праћења и примене нових технологија у интервентној медицини.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас