Uve Vidmajer maj 2013.jpg

Новине из колоректалне хирургије

08. 05. 2013

Један од водећих светских стручњака лапароскопске хирургије проф. др Уве Видмајер (Uwe Widmaier) начелник хируршке клинике Опште болнице Гинзбург у Немачкој у дводневној је посети Клиници за општу хирургију Војномедицинске академије.
Проф. др Видмајер, специјалиста хирургије и висцералне хирургије европски је инструктор за хирургију колона и почасни члан Хируршке секције Српског лекарског друштва. У току посете, осим извођења колоректалних операција приликом којих су асистирали хирурзи са ВМА, проф. Видмајер је одржао и предавање на тему превенције компликација приликом минимално инвазивних оперативних техника у колоректалној хирургији.
Присутни су имали прилику да чују са каквим се врстама компликација овај признати стручњак до сада сусретао, као и начинима превенције и препознавања првих симптома током извођења лапароскопских оперативних захвата. Према речима проф. Видмајера, иако уз напредак технологије лапароскопска метода има много предности и код третмана бенигних и малигних обољења - пружа бољу прегледност, минимално је инвазивна по питању могућих инфекција, али и естетског ефекта, класична "отворена" операција се и даље сматра златним стандардом када је колоректална хирургија у питању.
Напоменуо је такође, да су међу одлучујућим факторима за успешан лапароскопски захват адекватан одабир пацијента код којег ће се операција извршити, као и припрема и стручност комплетног хируршког тима.
Посета проф. Видмајера резултат је успешне сарадње ВМА и опште болнице у Гинзбургу где је прошле године на усавршавање упућен члан стручног тима Клинике за општу хирургију др Дамјан Славковић.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас