503.jpg

Новине са ВМА

13. 08. 2013

На Клиници за васкуларну и ендоваскуларну хирургију ВМА успешно је извршена отворена реконструкција торако-абдоминалне анеуризме крајем јула 2013. године код пацијента Н.И, старог 49 година. Анеуризма је настала услед проширења аорте до које је дошло због пуцања дела зида аорте (Stenford тип Б), а пацијент је, због могућности искрварења, био животно угрожен. Извршена је реконструкција аорте у дужини од 40 цм, у грудном кошу и трбуху.
Хируршки тим, који је извео ову тешку и сложену операцију у трајању од осам сати, предводили су васкуларни хирурзи потпуковник др Иван Марјановић и потпуковник доц. др Александар Томић, анестезиолози др Здравко Бркан и др Јована Обрадовић, а за вантелесну циркулацију био је задужен перфузер Зоран Комазец. Током операције као и у постоперативном лечењу учествовали су и кардиохирурзи и грудни хирурзи ВМА. Две недеље након операције пацијент је отпуштен на кућно лечење у добром општем стању са препоруком да даље настави рехабилитацију у кућним условима.
Оваква врста интервенције, у смислу реконструкције хроничне руптуре аорте, по први пут је изведена на ВМА, највише захваљујући усавршавању лекара ВМА у Тексашком медицинском центру (Texas Medical Center-TMC). Мултидисциплинарни приступ и тимски рад, као и размена искустава са колегама из најпрестижнијих светских медицинских центара, још једном су показали одличне резултате који се, у овом конкретном случају, огледају у извршавању комплексних операција у васкуларној хирургији у реконструкцији аорте на Војномедицинској академији.

Београд, 13. август 2013. године

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас