Noviteti iz higijene.jpeg

Новитети из области хигијене

29. 03. 2024

Састанак Секције за хигијену Српског лекарског друштва у организацији Института за хигијену Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Поздрављајући учеснике из здравствених установа у земљи и региону, начелник Сектора за превентивну медицину ВМА пуковник проф. др Срђан Лазић нагласио је историјску повезаност цивилног и војног здравства с обзиром на то да су војни лекари учествовали у формирању здравства у нашој земљи.
У уводном делу стручног скупа одржаног са темом новитета у превентивном медицинском раду, начелник Института за хигијену ВМА пуковник др Синиша Машић говорио је о развоју Института основаног 1945. године, плановима, капацитетима, досадашњим задацима и резултатима, али и сарадњи са цивилним здравственим установама. Уследила су предавања припадника Института за хигијену ВМА и то потпуковника др сци мед. Николе Чикириза који је говорио о утицају одеће од различитих материјала на физиолошке параметре у напору, капетана прве класе др Сање Лепић о ухрањености, навикама и знању о исхрани здравствених и нездравствених радника, потпуковника др сци мед. Дениела Пешића о утицају различитих климатских услова на физиолошке параметре активне популације, док је предавање маг. фарм. мед. биохем. Марине Перуничић Лучић обухватило одређивање етанола у течним дијтетским суплементима.
У закључку, председник Секције за хигијену СЛД проф. др Александар Ћорац, изразио је задовољство сусретом на ВМА након дужег времена напоменувши да су приказани радови доказ потребног заједничког ангажовања у различитим областима, а сусрети попут данашњег начин савладавања широког спектра знања и темељ сарадње војске и цивилства чиме се заједнички доприноси добробити народа.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас