227.jpg

Новогодишњи пријем за медије у ВМА

23. 12. 2009

Београд, 23. децембар – У присуству представника најугледнијих српских медија, у Војномедицинској амадемији одржан је традиционални сусрет са новинарима на којем су представљени резултати у календарској години и најављени кључни задаци ове институције од највишег националног значаја у будућности.
У обраћању присутнима, начелник ВМА, генерал – мајор проф. др Миодраг Јевтић указао је на најважнија достигнућа и конректне резултате „балканског храма здравља“ у протеклом периоду.
- Држећи се старе латинске пословице да су дела важнија од речи (Res, non verba), у години када смо обележили 165 година од формирања Централне војне болнице чију традицију настављамо и данас, дозволите ми да укажем на неке од најважнијих резултата које је ВМА учинила у служби здравља у 2009. години – рекао је на почетку свечаног говора генерал Јевтић.
- Војнички рапорт би гласио: уписали смо прву генерацију студената медицине – кадета Високе школе ВМА, наш хируршки тим успешно је обавио задатак у оквиру Мировне мисије Уједињених нација у Чаду, интензивирали смо међународну војномедицинску сарадњу и са Западом, и са Истоком, добили смо неопходне сертификате менаџмента квалитетом ISO и акредитације за пет лабораторија ВМА, уручено нам је највише признање за комплетно медицинско збрињавање највеће спортске манифестације у Србији – Универзијаде 2009, добрим пословањем и уштедама обезбеђујемо инвестиције за набавку најсавременије опреме, у начном и стручном погледу, знањем и вештином, померамо границе медицине, бринемо о здрављу припадника Војске и свих грађана Србије, као и чланова дипломатског кора у Београду.
Појачано интересовање пацијената и партнера, најбоља је потврда поверења јавности у бренд ВМА – рекао је Јевтић и додао да је у овој установи током 2009. године амбулантно збринуто и прегледано више од пола милиона људи, стационарно лечено око 35.000 пацијената, обављено близу три милиона лабораторијских и дијагностичких процедура, међу којима и најкомпликованије, као што су трансплантација јетре, бубрега, костне сржи, матичних ћелија, као и сложени захвати у неурохирургији (учињено је 400 стабилизација кичме) и друге активности...
- Обележили смо и вредне јубилеје: 100 година војне дерматологије, 50 година војне нуклеарне медицине, 45 година токсиколошке службе и 65 година континуираног излажења часописа Војносанитетски преглед, гласила које је сврстано међу најугледније светске научне и стручне часописе, не само у области медицине – истакао је Јевтић и подсетио на важна истраживања ВМА која се спроводе у два научноистраживачка пројекта са 62 конкретна задатка из различитих области медицине.
- Медицина не познаје границе! Успоставили смо сарадњу са највећим медицинским центрима у свету. У ВМА су ове године боравили представници Министарства одбране Кине и Кипра, министар здравља Либије, начелник Генералштаба Аустрије, као и високи представници партнерских институција САД, Кине, Велике Британије, Грчке, Бугарске, Турске, Немачке, Португалије, Чешке. Шпаније, Судана, Алжира, Египта, Мексика, Јапана и Краљевине Норвешке, која је наш стратешки партнер на пољу међународних интеграција. Сви они желе да са нама равноправно сарађују и размењују искуства, да од нас уче, али и ми желимо да да њихова знања примењујемо. Зато смо и ове године више десетина наших младих колега послали на едукације и усавршавања широм света. Лекари са ВМА су само у овој години учествовали на 117 конгреса у Србији и иностранству.
Начелник ВМА захвалио је свим партнерима и пријатељима ВМА у Србији и свету на подршци и рекао да је поносан на остварене резултате.
- Остваривши снове генерација наших претходника – војних лекара и техничара, уједињени око идеје да је здравље највећа врлина, одани и поносни на припадност Министарству одбране Србије, улазимо у Нову 2010. годину, свесни и спремни на изазове које нам доноси ново време. Наша опредељења су јасна, а смер може да буде само један – напред! – рекао је генерал Јевтић, честитајући присутнима и свим грађанима Србије Нову годину и Божићне празнике.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас