koktelNG2014.jpg

Новогодишњи пријем за новинаре начелника ВМА

24. 12. 2014

- Ова година има посебно значење за ВМА јер смо обележили наш јубилеј - 170 година постојања ВМА. То је дуга традиција на коју смо сви на ВМА изузетно поносни - рекао је бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић на новогодишњем пријему за новинаре и представнике медија, одржаном у Дому Војске Србије.
Он је истакао да је током ове године највећи број запослених на ВМА радио свој посао онако како доликује професији, посвећено и одговорно, без обзира на константно повећање броја пацијената, које се бележи сваке године, нарочито цивилних осигураника - који се преко Републичког фонда за здравствено осигирање или сопственим средствима лече на ВМА.
Генерал Новаковић је нагласио да су током године која пролази успели технолошки да осавремене, по листи приоритета, скоро сваку клинику на ВМА и уведу нове методе у скоро свакој грани медицине.
- Издвојио бих три битне ствари које су обележиле годину која пролази - то је отварање Сале за електрофизиологију срца, која постаје трећи центар у Србији, а први за војне осигуранике. Затим рад лаке пољске болнице и санитарно збрињавање последица мајских поплава, где су наше екипе на терену биле редовно присутне и дале значајан допринос у смањењу те катастрофе. Током ове године је 48 припадника учествовало или учествује у пет мировних мисија Републике Србије. Поносни смо што смо уписали и 6. генерацију кадета на Медицински факултет ВМА Универзитета одбране у Београду. Следеће године нас очекује промоција прве генерације санитетских поручника, што је веома важан датум за целокупно војно здравство - истакао је начелник ВМА.
Новаковић се осврнуо и на друге вести, које су се на жалост последњег месеца чуле са ВМА и нагласио да Управа ВМА, колегијум и сви запослени не подржавају ниједну повреду радне обавезе, а поготово Хипократове заклетве.
„На располагању смо свим војним и цивилним органима да се сваки случај нормално разјасни, процесуира - да се казне кривци, али и заштите невини.“
 
ВМА У БРОЈКАМА
Од почетка 2014. године на ВМА је прегледано 260.663 пацијента, а хоспитализовано 33.927. Број оперативних захвата био је 27.150. Током године извршено је 3.060.243 биохемијских процедура, добровољно је дало крв 17.000 давалаца и прикупљено је 8.531 литар крви.
До 17. децембра 2014. извршено је 18 трансплантација бубрега - шест кадаверичних и 11 од живих донора, као и једна успешна трансплантација јетре.
Током године прегледано је 4.400 пацијената који су имали акутна тровања, од којих је 700 задржано на хоспиталном лечењу. Извршено је 1.050 анализа крви на присуство алкохола.
До 1. децембра је на терапији у хипербаричној комори било 618 пацијената и изведено је 6.273 процедуре.
ВМА је одликована Орденом Карађорђеве звезде трећег степена, која се додељује за нарочите заслуге у представљању државе и њених грађана, а поводом 170 година постојања
ВМА уручена је Златна плакета Војске Србије.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас