365.jpg

Новости у лечењу калкулозе уротракта

08. 02. 2009

Пратећи најновије светске трендове у дијагностици и терапији калкулозе уротракта, а у складу са све већим приливом пацијената оболелих од ове болести како из земље, тако и из окружења, Војномедицинска академија је отпочела формирање Центра за дијагностику и лечење калкулозе, јединственог на овим просторима. Сврха формирања Центра огледа се у кадровском и функционалном обједињавању ове проблематике, чиме би се објединило, поједноставило и професионално и стручно унапредило збрињавање пацијената. Тако би се у једном центру спроводиле комплетна дијагностика, лечење и даља дугогодишња евалуација оваквих пацијената.
У том смислу, ESWL Одељење, које се и до сада бавило комплетном дијагностиком, метаболичким испитивањем калкулозе и екстракорпоралном литотрипсијом (вантелесно разбијање камена у бубрегу и мокраћним каналима) опремљено је најсавременијим апаратом за екстракорпоралну литотрипсију, какав тренутно не поседује ни једна друга медицинска установа на овим просторима. Наиме, ова технологија обезбеђује широк енергетски спектар, могућност примене ове методе и код изразито гојазних пацијената, поседује софистицирано рентгенско и ултразвучно навођење, двоструки фокус – један за камен у бубрегу, а други за камен у мокраћним каналима и бројне друге непредне могућности, које у многоме олакшавају третман калкулозе, повећавају ефикасност методе и знатно умањују проценат компликација.
Широку палету метаболичког испитивања прати и конкретна хигијенско-дијететска потпора, за сваког пацијента понаособ, а ту је и квалитетна ултразвучна, колор доплер дијагностика и нефролошка евалуација пацијената.
Формирањем центра, са адекватном ендоуролошком и хируршком потпором, стварају се услови да се пацијент у најкраћем могућем времену, најстручнијим и најсавременијим методама дијагностикује и ургентно збрине на задовољство и пацијента и лекара.
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас