Radiolozi122017-1.jpg

О актуелним темама из радиологије на ВМА

18. 12. 2017

Састанак Секције за радиолошку дијагностику Српског лекарског друштва у организацији Интитута за радиологију Војномедицинске академије, одржан је на ВМА.
У уводном делу начелник Института за радиологију ВМА пуковник др Драган Дуловић рекао је да је између два традиционална децембарска састанка Институт испунио годишње циљеве у сегменту лечења и навео да је током 2017. године амбулантно и хоспитално прегледано око 80.000 пацијената кроз 105.000 процедура. Истакао је такође да је наставак реализације технолошке опремљености један од важних начина даљег поспешивања квалитета и брзине рада, посебно када је у питању радиолошка дијагностика.
У стручном делу састанка лекари ВМА одржали су четири предавања о различитим аспектима радиолошке дијагностике. Подсетивши да историја радиологије почиње приказом мускулоскелетног система, мајор др Ратко Стаматовић је одржао предавање из области патологије сколиозе, за коју се стандардна радиографија кичме сматра основном дијагностичком методом уз обавезан индивидуални приступ сваком пацијенту. О искуствима и изазовима у раду радиолошког одељења током мировне мисије у Централноафричкој Републици говорио је ппук. др Бобан Крстић. У излагању је, поред клиничких приказа специфичних трауматских повреда, било речи и о адекватној дијагностици пацијената у сложеним условима рада. О интервентној васкуларној радиологији у лечењу плућне тромбоемболије - последице дубоке венске тромбозе, говорио је мајор др Игор Секулић. Поред навођења карактеристика различитих радиолошких метода у циљу правовремене дијагностике, наведене су и њихове предности у зависности од времена јављања ПТЕ, доступне технологије, али и специфичности пацијената. Четврто предавање о дијагностичким модалитетима трауме бубрега, а пре свега о компјутеризованој томографији која се у овој области сматра златним стандардом, одржао је ппук. др Мирослав Мишовић. Истакавши предности ове методе као што су лакше откривање придружених повреда, висока специфичност и квалитетан преглед свих регија, било је речи и о индикацијама за ову процедуру искључиво код хемодинамски стабилних пацијената.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас