Patologija maj 2013.jpg

О болестима зависности

13. 05. 2013

Курс посвећен судскомедицинским, токсиколошким и психијатријским аспектима болестима зависности у организацији Центра за патологију и судску медицину Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Уводним обраћањем начелнице Центра проф. др сц. мед. Снежане Церовић присутнима је представљен садржај овог, како професорка наводи, непресушног поглавља које није могуће анализирати са једног аспекта, те је при утврђивању чињеница судског налаза мултидисциплинарност, односно уска сарадња Центра за патологију и судску медицину, Националног центра за контролу тровања (НЦКТ) и Клинике за психијатрију ВМА неопходна.
Током предавања начелнице Клинике за ургентну и клиничку токсикологију НЦКТ ВМА проф. др сц. мед. Јасмине Јовић-Стошић било је речи о евалуацији ефеката средстава злоупотребе, најчешће конзумираним врстама, комплексности њиховог деловања, антидот терапијама, клиничкој слици пацијената и многобројним компликацијама конзумирања опојних средстава од којих је најчешћи акутни инфаркт миокарда. Према подацима НЦКТ ВМА од годишње прегледаних 300 до 400 тешко предозираних пацијената највећи број су конзументи хероина, а у новије време и метадона.
Уследила су предавања о савременим методама и врстама узорака у судскомедицинским анализама ради испитивања присуства алкохола и других средстава злоупотребе у крви које захтевају не само токсиколошки скрининг, већ и комбинацију више техника посебно код утврђивања разлике између конзумирања наркотика и употребе лекова.
У другом делу курса присутни су имали прилику да чују и предавања о психобиолошким и психосоцијалним аспектима болести зависности, комбинацији опијата, лекова и алкохола у организму обдукованих зависника, као и о случајевима смртног тровања алкохолом.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас