503.jpg

О дијагностици хитних стања

05. 12. 2014

Састанак на тему дијагностичких процедура ургентних стања у организацији Секције за радиологију Српског лекарског друштва и Института за радиологију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Према речима начелнице Института проф. др Лепосаве Секуловић традиционални састанак радиолога Србије са четири тематска предавања младих радиолога ВМА имао је за циљ ревијални приказ праксе Института са посебним освртом на дан када је Војномедицинска академија дежурна здравствена установа на нивоу државе и најчешћим стањима пацијената са којима се лекари сусрећу. У форми подсетника истакнута је улога радиолога у служби хитне помоћи, процени хитних стања и постављању дијагнозе у најкраћем могућем року.
О дијагностици ургентних стања главе - неурорадиологији, улози, предусловима и критеријумима МСЦТ ангиографије као комплементарне ствари клиничкој процени мождане смрти говорила је др Сања Радовиновић Тасић. Предавање о дијагностичким процедурама код трауме и политрауме грудног коша одржала је др Тијана Косановић, док је о трауматским стањима абдомена и мале карлице излагао капетан др Владимир Антић. Такође, било је речи о интервентним радиолошким процедурама код васкуларних и неваскуларних хитних стања о којима је говорио др Игор Секулић, а напоменуте су и препоруке Америчке асоцијације радиолога према којима је оптимално време за дијагностичку обраду пацијената један сат.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас