O hemodijalizi.jpg

О хемодијализи на ВМА

12. 12. 2014

Симпозијум посвећен проблемима и перспективама у развоју хемодијализе у нашој земљи у организацији Клинике за нефрологију Војномедицинске академије одржан је данас на ВМА.
Према речима начелника ВМА бригадног генерала проф. др Маријана Новаковића услед бројних пратећих патолошких стања и сложених клиничких ситуација свих хемодијализних пацијената овај тематски скуп од великог је значаја не само за нефрологију већ и за медицину уопште. У циљу побољшања квалитета ове терапијске процедуре, продужетка живота пацијената, али и унапређења њиховог лечења важно је непрестано усавршавање као и блиска сарадња са осталим гранама медицине.
Начелник Клинике за нефрологију пуковник проф. др Драган Јовановић у уводној речи изјавио је да од средине прошлог века континуирано траје развој хемодијализе у настојању унапређења квалитета живота дијализних пацијената, али и спречавања компликација које нажалост прате њихово лечење.
На предавањима која су уследила еминентни стручњаци из различитих дијализних центара у Србији говорили су пре свега о проблемима који прате ову област медицине и начинима њиховог правовременог препознавања и превазилажења. Било је речи и о технолошком и биолошком правцу развоја хемодијализе у Србији, о предностима хемодијафилтрације, недијализним техникама чишћења крви, контроли воде и крвне слике код болесника, новим лековима у терапији хепатитиса Ц, као и о акутној хемодијализи у јединицама интензивне неге.
 
 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас