HPT.jpg

О хируршком лечењу ХПТ

20. 10. 2014

Научни симпозијум посвећен хируршком лечењу хиперпаратиреоидизма (ХПТ) у организацији Клинике за општу хирургију ВМА и Академије медицинских наука Српског лекарског друштва одржан је на Војномедицинској академији.
Скуп је отворио начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић и нагласио да тема овог симпозијума има изузетан значај за целокупну медицину и развој медицинске мисли. Мултидисциплинарни приступ хиперпаратиреоидизму, од дијагностичких процедура до свих терапијских видова који на савремени начин третирају ово често обољење са тешким последицама, неопходан су чинилац правовремене дијагностике која и у овом случају има енормну улогу.
Председник Академије медицинских наука Српског лекарског друштва проф. др Павле Миленковић назначио је да је састанак умногоме специфичан јер је окупио предаваче из различитих установа који се свакодневно баве овом проблематиком те је размена искустава лекара од опште користи за све слушаоце, а тема која их је окупила судећи према броју оболелих веома значајна.
Начелник Клинике за општу хирургију ВМА пуковник прим. др Миле Игњатовић одржао је уводно предавање о хируршком третману хиперпаратиреоидизма - једином ефикасном виду лечења овог обољења које се у највећем броју случајева јавља у женској популацији старијој од 50 година, а веома често сасвим асимптоматски.
На предавањима лекара Клиничког центра Србије, Клиничко-болничког центра Звездара и Војномедицинске академије која су уследила говорило се о савременим ставовима у третману патолошког стања паратиреоидне жлезде. Осим о хирургији примарног ХПТ говорило се и о секундарном хиперпаратиреоидизму, веома честом код обољења бубрега, а значајан део излагања био је посвећен и дијагностичким методама.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас