PTE.jpg

О искуствима лечења ПТЕ на ВМА

28. 12. 2015

Стручни састанак посвећен лечењу плућне тромбоемболије (ПТЕ) у организацији Секције за кардиологију Српског лекарског друштва и Клинике за ургентну интерну медицину Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Према речима начелника Клинике ппук. професора др Слободана Обрадовића чије је уводно предавање било посвећено стратегији лечења ПТЕ, овај велики дијагностички и терапијски проблем је најчешће пратилац других стања и болести. Поред препорука и стандардизованих терапија, а у циљу откривања узрока и извора обољења и најефикаснијег третмана пацијената, од клиничара се захтева и предвиђање развоја болести. Ту је од велике помоћи размена искуства о лечењу ове врсте пацијената и решењима доказаним у пракси, што је и обједињујућа тема састанка.
Уследила су предавања лекара Клинике за ургентну интерну медицину ВМА др Данијеле Вранеш, др Бориса Џудовића и др Немање Ђенића, а говорили су о искуствима употребе нових антикоагулантних лекова у току последње три године, о начину процене ризика код крварења, као и о резултатима лечења пацијената са високим или интермедијалним ризиком од ПТЕ локалном катетерском тромболизом.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас