ESPEN_VMA.jpg

О клиничкој исхрани у Солуну

17. 04. 2013

Лекари из Клинике за општу хирургију Војномедицинске акдемије учествовали су у раду 9. школе Клиничке нутриције Европског удружења за клиничку исхрану - ЕСПЕН, 1. конгреса Клиничке исхране Грчке, као и 5. интернационалне конференције у оквиру европског пројекта "Борба против глади" (Fight against malnutrition) у периоду од 12. до 14. априла 2013. године у Солуну, Грчка.
ВМА су у Солуну представљали, поред прим. др Марине Панишић која је била предавач по позиву и у раду школе и Конгреса, потпуковник др Зоран Костић, др Дамјан Славковић, мајор др Владимир Нешковић и капетан др Бранимир Нешковић.
Клиничка исхрана све више добија на важности и значају на светском нивоу, јер је установљено да ток болести и лечења у веома великој мери зависи од стања ухрањености болесника и начина и квалитета исхране током боравка у болници. Присутни су имали прилику да чују најновија истраживања из ове области и да се упознају са раном дијагностиком, хируршким лечењем и неопходним корацима превенције компликација оперативног лечења похрањених болесника. У раду је активно учествовало десет еминентних предавача из Европе, лиценцираних за клиничку нутрицију.
Учешће у раду школе за клиничку нутрицију пружило је велике могућности нашим лекарима на унапређењу како научног тако и практичног знања и континуираног усавршавања у овој области. У току одржавања Конгреса су се указале бројне прилике за успостављање будуће сарадње са колегама из европских земаља и договорени су кораци за даљу стручну сарадњу.

Београд, 17. април 2013. године

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас