21092018.jpg

О клиничкој примени 3Д ехокардиографије у ВМА

21. 09. 2018

Симпозијум са међународним учешћем „Примена тродимензионалне ехокардиографије у свакодневној клиничкој пракси“ у организацији Клинике за кардиологију и ургентну медицину Војномедицинске академије, одржан је у ВМА.
Заменик начелника ВМА бригадни генерал проф. др Драган Динчић рекао је у уводној речи да је велика част обратити се значајном броју кардиолога из земље и региона, а посебно истакао захвалност предавачима из иностранства - експертима из области ехокардиографије. Истакао је да се учешћем и стицањем нових теоретских и практичних знања на различитим скуповима, а посебно оним у чији су програм укључени светски признати стручњаци из своје области, поштује императив занимања кардиолога - „продужетак трајања срца“.
Скуп је поздравио и начелник Клинике за кардиологију и ургентну медицину ВМА пуковник проф. др Слободан Обрадовић. Истакао је важност савремених технологија у области кардиологије јер пре свега омогућавају да буду сагледани сви анатомски и функционални детаљи срца што резултује бољем приступу у лечењу срчаних обољења.
У стручном делу симпозијума учесници су имали прилику да присуствују директном преносу тродимензионалне трансторакалне и трансезофагеалне ехокардиографије (3D TTE), али и предавањима о значају ове методе при извођењу интервентних процедура попут транскатетерског ендоваскуларног захвата при операцији мистралног залиска (MitraClip), минималноинвазивне процедуре имплантације срчаног залиска - TAVI и других. Предавања су одржали директори ехокардиографских одсека у познатим здравственим центрима у Немачкој, Египту и Мађарској професор Роланд Брант, Хани Махмуд Елсајед и Астрид Апор, али и лекари ВМА. Захваљујући богатом искуству из области примене 3Д ехокардиографије у клиничкој пракси говориле су доц. др Зорица Младеновић, проф др Анђелка Ристић Ангелков и др суб. спец. Данијела Вранеш у чија су излагања биле укључене студије случајева пацијената у ВМА.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас