Gastroenterolozi 27042017.jpg

О лечењу колоректалног карцинома

28. 04. 2017

Састанак Гастроентеролошке секције Српског лекарског друштва у организацији Клинике за гастроентерологију и хепатологију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Предавања посвећена колоректалном карциному са аспекта дијагностичких метода одржали су гастроентеролози ВМА др сц. мед. Зоран Петровић и ппк. доц. др Небојша Манојловић, док је о лапароскопском оперативном лечењу говорио доц. др Бошко Милев из Клинике за општу хирургију ВМА.
Уз представљање клиничке слике и фактора ризика овог обољења чија учесталост је једнака код мушкараца и жена након навршене 50 године живота, наглашено је да велики број пацијената на преглед долази тек у фази када је болест узнапредовала до метастатских промена што умногоме ограничава даљи третман и конзилијарне одлуке о начинима лечења. Због тога се скрининг сматра једним од најважнијих превентивних корака код овог карцинома јер правовремена детекција значајно побољшава терапијске могућности и преживљавање оболелих. Истакнути су такође фактори о одлуци и врсти хируршког лечења метастатског колоректалног карцинома, као и персонализацији третмана према стандардима и молекуларним типовима тумора. Иако технички захтевна процедура која изискује време, стрпљење и правилан избор пацијената, присутни су имали прилику да чују и све предности лапароскопске хирургије у случајевима када је она могућа, а уз услов да поштује принципе онколошке хирургије.

Printer frendly

 

Quicksearch

A+ A-
Лекарски савети

Links

Follow Us