Nefrolozi SLD 2014.jpg

О лечењу предијализних бубрежних болесника

26. 05. 2014

Симпозијум под називом "Мере превенције и лечења предијализних бубрежних болесника" у организацији Клинике за нефрологију ВМА и Нефролошке секције Српског лекарског друштва одржан је на Војномедицинској академији.
Начелник Групе клиника интерне медицине ВМА пуковник проф. др Ђоко Максић приликом уводне речи навео је да је циљ окупљања континуиран рад на побољшању дијагностике и резултата лечења код предијализних пацијената, док је председник Секције проф. др Зоран Ковачевић одржао уводно предавање и нагласио неопходност фокусирања на пацијенте са предијализном хроничном бубрежном инсуфицијенцијом (ХБИ), а посебно на оне у трећем и четвртом клиничком стадијуму.
Упркос запаженом повећању броја пацијената са предијализним хроничним бубрежним болестима на светском нивоу, ова тематика се сматра недовољно заступљеном у научноистраживачком раду те континуиран рад на едукацији стручњака о бројним факторима ризика, узроцима, лечењу, компликацијама, као и значају ране терапије значајно може допринети продужетку и квалитету живота предијализних пацијената.
Током излагања стручњака из Клиничког центра Србије, Клиничко-болничког центра Звездара и ВМА наведени су главни проблеми и карактеристике терапија предијализних бубрежних болесника, а посебан акценат усмерен је и на неопходност боље сарадње нефролога са лекарима осталих специјалности попут кардиолога, ендокринолога, хирурга и др.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас