427.jpg

О МЕДИЈИМА И МЕДИЦИНИ НА ВМА

25. 09. 2008

Београд, 25. септембар - У амфитеатру Војномедицинске академије данас је одржан симпозијум са темом:  „Медији и медицина" чији је покровитељ Министарство здравља Републике Србије. 

Обраћајући се присутним гостима, домаћин скупа, начелник ВМА, генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић   изјавио је  да је “заједнички интерес свих људи на планети, без обзира на све разлике, здравље, а самимм тим и информисање јавности о новим методама дијагностике и лечења, давање здравствених савета, медицинских информација иза којих стоје стручни ауторитети, пружа осећај сигурности и остварује позитиван ефекат на спречавање болести, промоцију и очување здравља. Обавеза и императив Војномедицинске академије је унапређење здравља народа. С тим у вези, изражавам велико задовољство што је баш ВМА домаћин и организатор овог стручног скупа који ће разматрати све аспекте односа медија и медицине, разрешити многе професионалне и етичке дилеме новинара  и лекара и верујем резултирати конкретним закључцима чија ће имплементација битно унапредити сарадњу две професије од јавног значаја у циљу општег добра. Надам се и верујем да ће скупови овакве врсте постати традиција, обећавам да ће менаџмент и стручњаци ВМА наставити да дају свој пуни конструктиван допринос у информисањау јавности из различитих области медицине“,  нагласио је генерал Јевтић који је часопису ЕЛИКСИР честитао вредан јубилеј, излазак првих 400 бројева! 

Многобројним учесницима обратио се министар здравља Републике Србије, проф. др Томица Милосављевић који је званично отварајући скуп истакао да информисање јавности о раду медицинске струке и науке има дугу традицију, а да је у времену данашњем  веома важно да и лекари и представници медија дају свој пуни допринос  на усаглашавању начина преношења медицинских информација и њихове презентације у интересу унапређења здравља и подизања нивоа здравствене просвећености.     
 
Др Божана Носков Переги представила је часопис Еликсир кроз призму главног уредника, др Ференц Агоштон, директор бање Кањижа, говорио је о здравственој едукацији путем медија, а доц. Марија Јевтић, директор Института за јавно здравље Војводине говорила је о утицају медија на јавно здравље. Прим. др Татјана Радосављевић,  директор Лекарске коморе Србије, одржала је предавање о томе  да ли су медији и лекари супротстављене стране или сарадници на истом задатку.

Проф. др Силва Добрић, начелник Института за научне информације ВМА говорила је о специфичностима стручног медицинског часописа и  осврнулса се дугу традицију и углед Војносанитетског прегледа, који је јуна месеца ове године увршћен у листу најпрестижнијих светских научних часописа. 

Др Елизабета Ристановић, начелник Одељења за односе са јавношћу ВМА говорила је о стратешком партнерству ВМА и медија и изнела податке о медијској експонираности ВМА у првом полугодишту 2008. године. „Укупно је објављено 2313 прилога о нама, 507 у електронским и 1806 у штампаним медијима. И у штампаним и у електронским медијима доминирају прилози позитивног или неутралног тоналитета, дакле објективан приказ изнетих информација“, нагласила је др Ристановић  и захвалила представницима медија што објективно и професионално извештавају о активностима ВМА.


Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас