Vunjak Novakovic 1.jpg

О методама ткивног инжењеринга

28. 06. 2013

Предавање проф. др Гордане Вуњак Новаковић са Универзитета Колумбија у Њујорку, под називом „Персонализована реконструкција костију лица методом ткивног инжењеринга“, одржано је на Војномедицинској академији.
Начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић изразио је задовољство што ће на ВМА имати прилику да од проф. др Вуњак-Новаковић, светски признатог стручњак из области инжењерства ткива, чују више о новој методи регенеративне медицине и реконструктивне хирургије која се брзо развија и чија се примена у клиничкој пракси очекује ускоро. Ова тема је од изузетне користи и млађим генерацијама као подстицај за бављење научноистраживачким радом и даље истраживање интердисциплинарне области великог потенцијала, рекао је начелник ВМА.
Др Гордана Вуњак Новаковић присутнима је презентовала основне методе ткивног инжењеринга и начин, односно процес реконструкције костију. Ова метода се ради са матичним ћелијама у малом броју врхунских установа у свету. Приказани су резултати вишегодишњих експеримената који још увек немају клиничку примену и представљене су предности, али и недостаци употребе анатомски обликованих имплантата развијених различитим технологијама.
Професорка биомедицинског инжењерства Микати фондације Вуњак-Новаковић, захваљујући доприносу инжењерству ткива и његовој примени у регенеративној медицини чланица је Националне академије САД, Српске академије наука, добитница је великог броја престижних награда и иза себе има више од 100 истраживачких пројеката и 44 патента.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас