Radna grupa Norveska-Srbija.jpg

О наставку војномедицинске сарадње са Краљевином Норвешком

09. 06. 2017

Састанак Заједничке радне групе и управног одбора у оквиру војномедицинске сарадње Краљевине Норвешке и Републике Србије одржан је на Војномедицинској академији.
Након закључка са претходног састанка дати су предлози за идуће кораке и анализиране су теме од заједничког интереса за напредак билатералне војномедицинске сарадње. Посебно је истакнут значај усвајања Закона о потврђивању Споразума између Савета министара Републике Албаније, Савета министара Босне и Херцеговине, Владе Републике Македоније, Владе Црне Горе, Владе Републике Србије и Владе Републике Словеније о оснивању Балканских војномедицинских снага за вежбу Saber Guardian 2017. Поред разговора о припремама за учешће у наредним медицинским вежбама, капацитетима и адаптацији опреме за Лаку пољску болницу ВМА, на састанку је било речи и о ангажовању војног санитета Републике Србије у области превентивне медицине и њихових резултата у мировним операцијама у Централној Афричкој Републици.
Део разговора на састанку односио се и на усавршавање и едукацију медицинског кадра за шта постоји заинтересованост обе стране. Превасходно у области превентивне медицинске неге, медицинских курсева на даљину, као и програма из области трауматологије - ATLS (Advanced trauma life support).

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас