Prevencija infekcija u transplantacionoj hematologiji.jpg

О превенцији инфекција у трансплантационој хематологији

11. 05. 2017

Интерни клинички семинар о инвазивним гљивичним инфекцијама код пацијената лечених трансплантацијом матичних ћелија хематопоезе у организацији Клинике за хематологију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Према речима начелнице Клинике за хематологију ВМА проф. др Драгане Стаматовић, која је одржала уводно предавање, гљивичне инфекције код хематолошких пацијената су значајан проблем у свакодневној клиничкој пракси. Њихова појава код пацијената лечених трансплантацијом матичних ћелија хематопоезе (ТМЋХ) је честа из низа узрока, а пре свега због природе основне болести. Како је истакла, инвазивне гљивичне инфекције у трансплантационој хематологији са собом доносе висок морталитет иначе фрагилних пацијената, а њихова превенција је токсична уз изузетно тешку дијагностику.
У наставку догађаја који је за циљ имао подсећање на могућности превенције и правовремене дијагностике гљивичних инфекција - важне факторе успешности комплетног процеса ТМЋХ, предавања су одржале асистент др Марија Елез и др Весна Беговић. Говориле су о профилакси инвазивних гљивичних инфекција у хематологији, али и лечењу инвазивних гљивичних инфекција код неутропеничних и ненеутропеничних пацијената.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас