503.jpg

О радиолошкој дијагностици меланома

16. 12. 2016

Састанак о дијагностичким дилемама у лечењу меланома у организацији Секције за радиолошку дијагностику Српског лекарског друштва и Института за радиологију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
Уводно предавање о савременој дијагностици меланома одржала је начелница Клинике за кожне и полне болести ВМА проф. др Лидија Кандолф Секуловић. Присутне је упознала са историјатом и напретком дијагностике и лечења меланома. Како је речено, овај малигнитет са 500 нових случајева годишње у нашој земљи, у зависности од степена класификације захтева и бројније радиолошке процедуре, од ултрасонографије као припреме за биопсију лимфног чвора стражара до компјутеризоване томографије у циљу уочавања метастатских промена. Наглашени су такође мултидисциплинарност за лечење у складу са европским смерницама, индивидуалан приступ сваком пацијенту, али и место специјалисте радиологије у конзилијарном тиму за меланом.
У наставку догађаја било је речи о радиолошким процедурама и регионалним манифестацијама метастатске болести. Радиолози ВМА проф. др Дара Стефановић, ппук. асист. др Дејан Костић и мајор мр сц. мед. Иван Женило уз бројне примере из клиничке праксе Института за радиологију ВМА говорили су о најчешће уочаваним променама на телу пацијената. Предавања су била посвећена карактеристикама метастатских промена, од циљано прегледаних лимфних чворова преко грудног коша, гастроинтестиналног тракта до неурохируршких промена итд, које неретко могу бити атипичне, а посебно су важне у ситуацијама када меланом није примарно лечено обољење.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас