Gastroenterolozi 042016.jpg

О савременим принципима лечења акутног панкреатитиса

22. 04. 2016

Састанак Секције за гастроентерологију Српског лекарског друштва о савременим принципима лечења акутног панкреатитиса у организацији Клинике за гастроентерологију и хепатологију Војномедицинске академије одржан је на ВМА.
У уводном предавању о новој Атланта класификацији акутног панкреатитиса, којом се разликује тежина болести и савременим приступима у конзервативном лечењу њених тешких форми, говорио је потпуковник доц. др Небојша Манојловић са Клинике за гастроентерологију и хепатологију ВМА. Осим о дијагностичким методама било је речи о динамици развоја болести, терапијском одговору пацијента, компликацијама обољења, као и о дуготрајној терапији и резултатима њене ефикасности.
О ендоскопском приступу, златном стандарду у лечењу велике псеудоцисте панкреаса, излагао је пуковник проф. др Ненад Перишић такође са Клинике за гастроентерологију и хепатологију ВМА. Истакао је ризике ендоскопске дренаже као једне од интервентних метода, а присутни су имали прилику да чују и резултате међународних студија о хируршком и ендоскопском лечењу овог обољења.
Према речима др Михаила Безмаревића са Клинике за општу хирургију ВМА, чије је предавање било посвећено минимално инвазивном приступу у лечењу тешких форми акутног панкреатитиса, хируршко лечење зависи од морфолошких промена и индикација за одређену интервентну процедуру. Нагласио је да иако се обољење углавном појављује у лакој форми, њен тежи облик завршава се смртним исходом у 10 до 50 посто случајева, те да карактеристике и идентификација морфолошких промена у почетној фази обољења нису пропорционалне тежини болести и не могу да замене никакав вид терапије.
Како је закључено на скупу, акутни панкреатитис се сматра болешћу непредвидивог тока, тешком за процену са веома неизвесним исходом. Индивидуалан приступ сваком пацијенту уз конзилијарни рад анестезиолога, гастроентеролога, хирурга, радиолога и лекара других специјалности, једини су начин за адекватан третман овог захтевног обољења и ефикасност примењене врсте лечења.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас