ORL mart 2015.jpg

О савременом приступу у хируршком лечењу обољења средњег ува на ВМА

30. 03. 2015

Акредитовани међународни курс прве категорије под називом „Савремени приступ у хируршком лечењу обољења средњег ува“ у организацији Клинике за оториноларингологију Војномедицинске академије, а у сарадњи са Академским удружењем ОРЛ клиника северозападне Швајцарске и Удружењем оториноларинголога ORL BAL International, одржан је на ВМА.
Заступник начелника Војномедицинске академије пуковник проф. др Зоран Шегрт у уводној речи истакао је да је ВМА често домаћин стручним окупљањима са међународним учешћем и да је то од непроцењивог значаја за одржавање и унапређивање квалитета лечења. Рекао је да је развој савремене технологије, посебно током последње три деценије, отворио велике могућности у хируршком лечењу обољења средњег и унутрашњег ува. То је омогућило успостављање нових стандарда у отохирургији тако са више није приоритет само отклањање болести већ и очување функционалности структура спољашњег, средњег и унутрашњег ува. Тиме се значајно побољшава квалитет живота пацијента и додаје нова димензија хуманости у процес лечења што је од великог значаја не само за њега већ и за његову породицу.
Заступник начелника Клинике за ОРЛ пуковник асист. др Миланко Милојевић поздравио је предаваче из Универзитетске болнице у Цириху, професора Пробста и професора Хубера, као и професора др Михаела Подвинеца председника удружења ORL BAL International из Базела, који је уједно био и модератор курса.
Поред њих, гостујући предавачи на курсу били су и професорка др Драгослава Ђерић из Клинике за оториноларингологију и максилофацијлану хирургију Медицинског факултета Универзитета у Београду, професор др Милан Станковић са ОРЛ клинике Медицинског факултета Универзитета у Нишу, као и председник програмског одбора курса професор др Драган Данкуц са Клинике за оториноларингологију Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду.
У току овог дводневног курса полазници су имали прилику да се упознају са индикацијама за ову врсту хирургије, неопходном радиолошком преоперативном припремом, опремом која се користи, хируршким техникама, компликацијама које се могу јавити и начинима њиховог лечења, као и новинама у овој врсти хирургије. Изведена је и хирургија уживо током које су приказане три различите операције којима се на савремeн начин хируршки лече обољења средњег ува. Једна приказана је први пут у Србији - операција стапедотомије која се изводи са специјалном протезом.
Курсу, који је првенствено намењен едукацији специјализаната и младих специјалиста који желе да се баве отохирургијом, али је од користи и искусним отохирурзима, присуствовао је велики број оториноларинголога из Србије, Словеније, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас