MCH 2014.jpg

О трансплантацији матичних ћелија на ВМА

14. 11. 2014

Симпозијум посвећен трансплантацији матичних ћелија хематопоезе у лечењу хематолошких обољења у организацији Клинике за хематологију ВМА одржан је данас на Војномедицинској академији.
Начелница Клинике проф. др Љиљана Тукић у уводној речи нагласила је да се према мишљењу многих светски признатих стручњака трансплантације солидних органа и матичних ћелија хематопоезе (МЋХ) сматрају највећим достигнућем у медицини двадесетог века. Додала је и да данашњем стручном окупљању, којим се на известан начин прави пресек успеха струке у нашој земљи на годишњем нивоу, посебан допринос даје гостовање професора др Николауса Крегера (Nicolaus Kröger) директора Центра за трансплантацију Универзитетске болнице у Хамбургу.
Током предавања професора Крегера о алогеној трансплантацији МЋХ код пацијената са мијелодиспластичним синдромом представљени су резултати нових клиничких студија и указано је на тенденцију извршавања већег броја трансплантација код пацијената у старијој животној доби. Говорио је и о осталим факторима ризика од којих зависе прогноза и успешност трансплантације, као и о стратегијама њихове превенције у предтрансплантационом, али и периоду након трансплантације.
Предавањима лекара Клинике за хематологију ВМА, као и Института за трансфузиологију и хемобиологију ВМА обухваћени су искуства и резултати лечења досадашњих трансплантација МЋХ. Било је речи о дијагностици и лечењу акутног обољења „калем против домаћина“, о вишедеценијском искуству аферезног приступа у трансплантацији МЋХ и регенеративној медицини, као и о могућим новим терапијама и њиховој успешности у односу на трансплантацију.
Наглашена је важност сарадње са регистрима даваоца на међународном нивоу услед чињенице да се у свету бележи сталан пораст броја извршених трансплантација МЋХ од алтернативних (несродних) донора. На Војномедицинској академији од јануара 2013. године реализовано је 18 трансплантација од подударног несродног даваоца из интернационалног регистра, а до краја године планиране су још четири.

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас